En soluppgång för dem som är i mörkret

TV16 11 april, 2020 306 Inga kommentarer

image

Tänk på följande bibelord:

“Så skall hans folk få veta att frälsningen är här med förlåtelse för deras synder genom vår Guds barmhärtighet och mildhet. Han skall komma ner till oss från höjden, en soluppgång för dem som är i mörkret och i dödens skugga, och styra våra fötter in på fredens väg.” (Luk. 1:77-79)

På ett sätt har det med julen att göra. Jesus ska födas, Gud bli människa. Inkarnationens mysterium. Samtidigt en gryning för mänskligheten. Precis som morgonen då kvinnorna kom till den tomma graven.

Ikväll firar vi påsknattsmässa på TV16 med livesändningar:

Sankt Ansgars kyrka i Uppsala kl 22.00

Lysekils kyrka kl 23.30

För ganska exakt ett år sedan var jag med om en påskdagsgudstjänst i gryningen. Även om TV16 är en luthersk kanal i Sverige och detta var en katolsk kyrka utomlands, så vill jag berätta något om hur det gick till. För det var en fantastisk upplevelse, och den här högtiden delar vi ju med den världsvida kristenheten.

När vi samlades på bygatan vid 04-tiden var det fortfarande alldeles mörkt. En kör vitklädda barn sjöng från ett flak som gjorts om till scen – “Vem söker ni här?”. Nej, jag kunde inte språket så bra men anade budskapet. Sedan procession in i den upplysta kyrkan.

Här kommer en video och glöm inte att slå på ljudet – församlingen var inte rädd att väcka grannarna med sina klockor!

Genom sidodörr och galler i fönstren föll sedan ljuset från solens strålar allt klarare. Fåglar kvittrade och flög in och ut, tuppar gol utanför och inne på golvet vankade en hund fram och tillbaka i sidogången. Lite annorlunda jämfört med hemma. Men så fint och konkret det blev på det sättet, att möta uppståndelsen i arla morgonstund. En soluppgång för dem som är i mörkret …

Stefan Karlsson